Почернен съпруг и непълнолетният му син осъдиха Агенция Пътна инфраструктура“ да

...
Почернен съпруг и непълнолетният му син осъдиха Агенция Пътна инфраструктура“ да
Коментари Харесай

5 години след тежко ПТП край Панагюрище: Почернен съпруг и сина му осъдиха АПИ за смъртта на 36-годишна жена

Почернен брачен партньор и малолетният му наследник осъдиха Агенция „ Пътна инфраструктура “ да им бъде изплатено обезщетение за породени неимуществени вреди в резултат на злополука, при която умира 36-годишна жена – брачна половинка и майка.
Прочетете още
Катастрофата стана на пътя сред  Панагюрище и село Бъта, в местността " Свети Никола " на 30 ноември 2017г.  Лекият автомобил " Фолксваген ", в който са пътували 36-годишната жена, дружно със 7-годишния си наследник, се е сблъскал с джип " Тойота " с лидер от Панагюрище.

В резултат на тежкия удар дамата управлявала " Голф " -а е умряла на място, а детето, заедно с лидера на джипа са откарани в болничното заведение в Панагюрище.

Извода на първоинстанционния съд е, че гибелта на дамата е настъпила само по нейна виновност, заради придвижване с несъобразена скорост.

Бащата и синът обаче недоволни от това решение са изложили доводи пред Пловдивския апелативен съд, че съществена причина за ПТП-то е неналичието на опесъчаване на пътя и непоставянето на сигнален знак за заплаха от замръзване.

В жалбата си, двамата са завели желае против АПИ за сумата от 200 000 лева за всеки един от тях, представляваща обезщетение за неимуществени вреди от гибелта на тяхната брачна половинка и майка.



От доказателствата по делото се открило, че на 30 ноември 2017 година сутринта, дамата с автомобил „ Фолксваген Голф, тръгнала от село Бъта за град Панагюрище, с цел да закара сина си на учебно заведение. Около 8.00 ч. на пътя настъпило ПТП сред нейния автомобил и „ Тойота Рав 4 “, при което дамата е починала.

Според признатата правосъдна автотехническа експертиза лекият автомобил „ Фолксваген Голф “ се движел със скорост от 74 км. ч. След като навлязъл в кривата на завоя и почнал нанагорнище на наличния надолнище, лидерът, подавайки газ, с цел да поддържа скоростта, изгубил надзор над автомобила, който почнал да сервира и навлязъл в насрещната лента за придвижване, където се блъснал в идващия със скорост от 47 км. ч. от гр. Пловдив лек автомобил „ Тойота Рав 4 “.

По делото има няколко момента от голяма важност за вярното решение на разногласието – бил ли е замръзнал пътния сектор, където е станало произшествието, бил ли е опесъчен и имало ли е подложен знак В26 за придвижване с оптималната скорост от 60 км. ч.

Според следствието и направените експертизи, секторът е бил замръзнал, неопесъчен с подложен знак за придвижване с оптималната скорост от 60 км. ч., само че без подложен пътен знак А15 „ Опасност от хлъзгане “.

След като прегледали всички събрани материали по делото и претекстовете на първоинстанционния съд, апелативните магистрати постановили АПИ да изплати на детето сумата от 100 000 лв. и 80 000 лв. на брачна половинка на починалата жена.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд в едномесечен период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР